Työyhteisösovittelu
Sanotaan, että kommunikaation taso ja laatu työyhteisössä kertovat paljon työyhteisöstä. Ristiriidat ja ongelmat syntyvät usein erilaisista näkemyksistä tai arvoista sekä väärinymmärryksistä ja erilaisista tulkinnoista jostakin asiasta. Kun asioita ei selvitetä ja niistä ei puhuta, kasvavat ne ajan mittaan koko työyhteisöä rasittaviksi yhteistyö- ja vuorovaikutusongelmiksi ja huonontavat työyhteisön ilmapiiriä aiheuttaen pahoinvointia ja sairaslomia.
Työpaikan ongelmiin puuttuminen ajoissa ja ristiriitatilanteiden selvittäminen lisää työyhteisön toimivuutta ja tehokkuutta sekä parantaa keskinäistä yhteistyötä ja hyvinvointia. Ongelmien ratkaisemisella on myös taloudellinen ulottuvuus koetun pahoinvoinnin lisäksi. Työyhteisön hyvällä vuorovaikutuskulttuurilla on sekä toiminnallisuutta lisäävä että kustannuksia vähentävä vaikutus. Työpaikan ongelmatilanteiden ennaltaehkäisy, epäkohtiin puuttuminen, ongelmatilanteiden selvittäminen ja ratkaiseminen ovat työnantajan velvollisuuksia jo työturvallisuuslainkin mukaan.
Työyhteisösovittelu on vaiheittain etenevä prosessi, jonka tarkoituksena on tuoda ratkaisuja työyhteisön ongelmiin ja johtaa osapuolten väliseen sopuun. Prosessia vie eteenpäin koulutettu työyhteisösovittelijamme, mutta ratkaisut syntyvät sovitteluun osallistuvien yksilöiden kautta.
Sovittelu alkaa yksilökeskusteluilla, joissa sovittelija tapaa jokaisen osapuolen erikseen ja joissa jokainen saa kertoa oman näkökulmansa tapahtuneesta tai tilanteesta. Erillistapaamisten jälkeen järjestetään yhteinen sovittelukokous, jossa jokaisella on mahdollisuus tuoda omat kokemukset esiin kenenkään keskeyttämättä. Tämän jälkeen haetaan yhdessä ratkaisuja ja sovitaan pelisäännöistä, joilla jatkossa toimitaan; tavoitteena yhteinen ymmärrys ja ratkaisut, joihin kaikki voivat sitoutua. Prosessiin kuuluu olennaisena osana myös seuranta, jotta sovitut asiat saadaan juurrutettua käytäntöön.
Työyhteisösovittelu toimii useimmissa työyhteisön ongelmatilanteissa. Meillä on koulutettu työyhteisösovittelija, joten ole yhteydessä niin voimme keskustella aiheesta lisää.
Voisimmeko auttaa sinua?
"*" näyttää pakolliset kentät